VOLHOUDEN! VOLHOUDEN! VOLHOUDEN!

Je voedingspatroon, trainingen, planning, ontspan momenten en ga zo maar door kun je maar op 1 manier volhouden… Gewoon door het te doen!

Dat klinkt simpel en helaas is het dat ook…

Volhouden kun je ook zien als discipline tonen. Alleen is dat een vies woord voor veel mensen. Als je wil dat je het blijft volhouden moet je na een fout………

Gewoon weer doorgaan. Met andere woorden… je kunt geen fouten maken.

Oke, waar zijn we gebleven met de 8 stappen?

 • Stap 1 |              Het besluit
 • Stap 2 |              Je patroon ZOEKEN
 • Stap 3 |              Kei hard FALEN
 • Stap 4 |              Samen doen
 • Stap 5 |              Anders eten OF NIET?
 • Stap 6 |              Bewegen en trainen

Weten we het nog?

Op naar die laatste en moeilijkste stappen dan…

Als je een BESLUIT hebt genomen, je hebt een PATROON GEZOCHT, tijdens het zoeken heb je GEFAALD, maar gelukkig heb je dat wel SAMEN gedaan, ben je anders gaan ETEN of deed je dat al goed en ben je meer of effectiever gaan BEWEGEN EN TRAINEN dan…

Is het tijd voor de echte actie!

De eerste stappen zijn gezet en je moet echt heel trots zijn want de meeste mensen komen niet eens door dat besluit heen…

Stap 7   |             Echt bijhouden van je plan

We zitten nog steeds in de eerste maand nu. Als je eenmaal van alles geprobeerd hebt kun je wat specifieker te werk gaan. Dit zijn stappen die ik altijd met mijn leden doorloop.

 • Afspraken met mensen in je omgeving
 • Fatsoenlijk en haalbaar plannen en je planning opvolgen
 • Vaker ontspannende dingen doen
 • Stressfactoren aanpakken of negeren
 • Uitschakelen van onzin (zoals netflix, tv, telefoon)
 • Concrete trainingsdoelen
 • Vast beweegpatroon
 • Calorie restrictie (als je wil afvallen)
 • Bijhouden van je macro’s

Om bovenstaand lijstje op te volgen heb je zeker nog wel 1 of 2 maanden nodig. Betekent dat je in 3 maanden tijd een hele andere leefstijl kunt hebben die je ook nog veel resultaat gaat geven. En geloof me, dat gaat je lukken!

 

Stap 8   |             Volhouden

Volhouden doe je door structuren aan te houden waar je geen moeite voor hoeft te doen.

Gewenning, automatisme, gedrag… hoe je het ook wil noemen. Het moet op een gegeven moment vanzelf gaan.

Gedrag veranderen duurt vaak 4-6 maanden. Dus neem daar nog eens de tijd voor en blijf lekker FALEN, FALEN, FALEN tot het in je patroon zit.

Blijf meten, blijf doelen stellen en probeer steeds weer iets uit. Over een jaar werken dingen anders dan nu.

 

Ik heb deze methode al bij veel mensen toegepast met echt hele toffe resultaten:

 

Volgende week geef ik voor het eerst sinds hele lange tijd weer een online training.

Deze training gaat over 8 van bovenstaande stappen en ik ga er zo diep op in dat je jouw plan om aan de slag te gaan al compleet heb. Leer deze 8 stappen integreren in je leven en leer te werken met een plan wat nu en over 5 jaar nog steeds resultaat geeft!

En het leuke is… DE TRAINING IS GRATIS!

Meld jezelf aan via deze link en zorg dat je straks een super tof plan hebt.

 

Ik zou het heel tof vinden als je een REACTIE achterlaat onder de blog. Ik ben benieuwd welke van de 8 stappen voor jou het moeilijkste is om aan te pakken.

Onder de REACTIES verloot ik mijn FIT ONLINE (3 maanden online coaching) programma t.w.v. € 147,-

Ik zie je reactie graag verschijnen!

 

Bart

Meld jezelf aan voor de online training via deze link!

30 thoughts on “VOLHOUDEN! VOLHOUDEN! VOLHOUDEN!”

 1. Na ook deze blog gelezen te hebben…. stap 8 blijft de moeilijkste…. vooral nu de hele situatie fysiek nog complexer is als 6 maanden terug maakt het volhouden stukken moeilijker… Je faalt maar gelukkig wel de kracht om opnieuw een doel te stellen. De stok achter de deur heb je in de vorige 7 stappen opgebouwd, en deze moet nu ook echt achter de deur blijven staan….

  1. Het valt ook allemaal niet mee. Maar je kunt het wel. En je gaat het ook gewoon doen. Stap voor stap en niet alles tegelijk. Dan gaat dat zeker lukken. Tot maandag?

 2. Nummer 5 en 7 zijn mijn aandachtspunten. Af en toe te gemakzuchtig met eten en vind het heel moeilijk om bv een eetdagboek bij te houden. Eerste paar dagen gaat goed maar na week of anderhalf dan vergeet ik een maaltijd en dat gaat dan van kwaad tot erger. Ben te chaotisch waarschijnlijk:)

  1. Chaotisch BEN je niet 😉 Dat WORD je. Dus dat moet je afleren door slimmer te plannen en in kleine stapjes je patroon om te gooien.

 3. Bij mij is het toch echt het volhouden….. discipline hebben om het te blijven doen. Te vlug geneigd terug te vallen in oude gewoonte, helaas.

  1. En toch gaat het je echt lukken! Als je gewoon doorgaat en blijft zoeken naar een patroon dat voor jou werkt. Probeer het eens met wat kleinere stapjes. Niet alles tegelijk.

 4. Bedankt voor je mooie blog post!

  Het bijhouden van het plan en volhouden zijn 2 dingen die voor mij een ramp is.
  Moment dat ik denk heey een keer iets eten wat niet goed is en vervolgens terug te vallen.
  Vaak kan ik het zelf in bedwang houden. Maar soms gaat het ook mis.

  Maar ik hou het positief en begin gewoon opnieuw zeg ik dan maar haha.

  1. Graag gedaan 🙂 Je moet niet opnieuw beginnen maar doorgaan en door blijven zoeken. Ik denk dat jouw stok achter de deur wat groter mag zijn. Heb je ingeschreven voor de Online training?

 5. Het moeilijkste vind ik het volhouden. Zoals je weet ben ik druk met school en nog meer. Nu weer vakantie dus even rust. In die periode ga ik weer meer sporten. Ik wil dit echt graag volhouden als ik weer aan school begin. Dat vind ik het aller aller moeilijkst!

  1. Bekend verhaal. Maar je moet dit JUIST tijdens je studie volhouden. Je bent zelf altijd prioriteit 1! In de vakantie dus op zoek naar een patroon (qua eten en trainen) wat je tijdens je studie ook volhoudt en waar je niet van af wijkt.

 6. Inspirerend om te lezen weer 🙂
  Ik ben blij met wat ik al behaald heb binnen het bootcampen,dechallenges, de aanpassingen in voeding.
  Het heeft me veel gebracht aan hoe ik me voel in mijn lijf en in het leven wil staan.
  Het is bij mij vooral in drukke periodes toch de tijd in te bouwen om de goede voedingsmiddelen te blijven kiezen.
  En het vegetarisch zijn te blijven combineren met de goede voedingsmiddelen en te letten op hoeveelheid soja.
  Oja en dan nog dat op mijn kop kunnen staan met opzwaai. Gewoon omdat dat leuk is!

  1. Goed bezig Eefje! Maar dat wist ik al. Die kopstand en handstand is kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. De drukke periodes gaat vaak vooral over planning. Ik ga het in de online training volgende week hebben over de 3 dagen agenda check. Zeker kijken 🙂

 7. Super inspirerend weer.
  Maar punt 8 blijft een valkuil al gaat het steeds beter.
  We zitten nog in de goede flow. Dus lekker door pakken….

  1. Dank je wel Sophie. Zeker doorpakken ja. Punt 8 kan geen valkuil zijn. Je kunt een keer leren (falen) maar dan ga je weer door. 🙂

 8. Volhouden is voor mij echt het moeilijkst.. de drukte van werken en gezin en het moeilijk verleiding kunnen weerstaan maken dat ik elke keer weer faal! Om hopeloos van te worden!
  Dus graag wat hulp bij het versterken van mijn zwakke ruggegraat!!

  1. Hey Marleen, volhouden is ook het moelijkste. Dat vergt discipline en soms een stok achter de deur. Heb je jezelf aangemeld voor de webinar volgende week? Daar komt een mooie stok voorbij! 🙂

 9. Afgelopen Maart ben ik bevallen van ons 2e kindje. Na mijn lichaam verwaarloosd te hebben tijdens de zwangerschap ben ik er klaar voor om het goede voorbeeld te geven. Qua gewicht een enorm diepte punt behaald. Ik wil gezond eten en sporten zodat ik ook meer energie heb voor leuke dingen en ik de volgende zomer vol trots in bikini met de kinderen kan gaan zwemmen. Ik merk wel dat ik nog behoefte heb aan snoep en slechte dingen. Ik ben zo iemand die altijd heeft geroepen hier te weinig discipline voor te hebben.
  Stap 3 kei hard falen klinkt dan ook erg bekend helaas. Ik ben ook ongeduldig en verwacht eigenlijk een ander lichaam na 1 weekje gezond eten 😉

  1. Goed bezig Lizzy. Goed voorbeeld geven is een mooi doel. Falen is leren dus lekker doen! En een tip: Tel alle weken dat je NIET gezond hebt geleefd eens en deel die door 10. Dan zit je aardig in de richting van hoe lang je erover kunt doen. Sneller of langzamer kan altijd.

 10. Geduld en compassie hebben vind ik het lastigste. Me ergens toe zetten ook. Iedere dag loop ik langs mijn hardloopschoenen, ik heb een 10 baden kaart van het zwembad, ik heb de tijd en toch….

  1. Hallo Imke, dan denk ik dat je focust op dingen die je wellicht toch niet gaat volhouden. Ik heb deze tip al vaak gegeven maar: Stel een datum in over 4-6 weken. Op die datum MOET je een soort training gevonden hebben die je echt leuk vind. Tot die tijd ga je gewoon proeflessen volgen en dingen proberen die je misschien leuk vind. Wat je echt leuk vind (of wat echt resultaat geef, resultaat = leuk) dat ga je voor vast inplannen in je agenda 🙂

 11. Hai Bart,
  Ik vind een structuur vinden die bij me past lastig en dus ook moeilijk vol te houden. Het is nog echt een zoektocht, maar ondertussen natuurlijk al wel dingen eigen gemaakt. Gewoon doorgaan en dingen aanpassen is de enige optie voor mij.

  1. Volhouden gaat juist over wanneer het even niet lukt. Als het even niet lukt kun je maar 1 ding doen en dat is doorgaan. Je moet niet OPNIEUW willen beginnen. Je moet doorgaan en leren van je ‘foutje’. Doe je mee met de online training? Leuk als je erbij bent. Lang geleden dat we contact hebben gehad 🙂

  1. Bedankt Gerda! Het volhouden is voor de meeste mensen het moeilijkste. De vraag is waarom je het niet volhoudt. Te veel tegelijk willen? Onhaalbare doelen? Doe je mee met de online training?

 12. Tja, dat volhouden is wel een dingetje. Maar heel blij dat falen mag. Eerder liet ik het dan naar weer gaan. Nu pak ik het redelijk snel weer op na een “foutje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *